Vitadar kisi

ACETUM ANTICUM balzamični kis je 6% kis staran v bateriji sodov iz različnega lesa. Vsak izmed sodov balzamičnemu kisu doda posebno aromo, odvisno pač od lesa in časa zorenja kisa v njem. Medtem, ko kis zori, pridobiva na aromi, se gosti, barva postaja zamolklo rdeča z vijoličnimi in opečnatimi odtenki, kislost pa se ublaži in lepo spaja s sladkim okusom zgoščenega mošta. Sladko kisla kombinacija balzamičnega kisa je zdaj že dobro znana spremljevalka sadnih solat, sladolednih sladic in kremnih sladic, kulinarični raziskovalci in sladokusci pa si drznejo poskusiti tudi z različnimi vrstami mesa in nekoliko grenkejše zelenjave (rukola, motovilec, brokoli, radič).

ACETUM ANTICUM vinski kis je 6% kis iz bogatega rdečega vina, staran v hrastovih sodih. Med zorenjem v lesu pridobiva nežnejšo sekundarno aromo, blag kisel okus, značilen vonj in umirjeno rubinasto rdečo barvo z opečnam odtenkom. Lepo se poda k mešanim solatam, radiču s fižolom, krompirjem ali ocvirki, krompirjevim solatam, poru in še kam. Steklenica 500 ml in 250 ml

ACETUM ANTICUM jabolčni kis je 5% kis iz 100% naravnega jabolčnega soka, staran v hrastovih sodih. Zorenje mu dodaja močnejšo noto lesa, ki nežno jabolčno kislo aromo oboga in ublaži močan kisel okus. Barva je nekoliko intenzivnejša, zlato rumena z oranžnim odtenkom. Dobro ga kombiniramo z vsemi zelenimi solatami, cvetačo, beluši, z njim pripravimo izvrstne polivke in omake ter poživilne napitke. Steklenica 500 ml in 250 ml

ACETUM ANTICUM beli vinski kis s česnom je 6% kis. Prav posebni aromazirani kisi so kisi z dodatki zelišč. Pri nas pripravljamo kis s česnom. Solate z dodatkom česna so okusne, zdrave in imajo močno, značilno česnovo aromo, vendar marsikdo koščkov česna v sola ne mara. Zato pa lahko enostavno uporabimo s svežim česnom aromaziran kis, ki ohranja bogato, značilno česnovo aromo. Da bi ta prišla čim bolj do izraza, smo česnove stroke dodali belemu vinskemu kisu. Steklenica 250 ml

Tisti, ki imajo radi posebnosti in jim prija kislo-sladka kombinacija, pa bodo poskusili naravni balzamični kis, ki je sicer 6%, vendar je prav zaradi svoje sladko-kisle dvojnosti blago in uravnoteženo kisel. Ima nežno a značilno dolgo obstojno aromo, v kateri je zaznan specifičen vonj in sladko-kisel okus ter intenzivno temnordečo barvo. Uporaba je zelo široka. Dobro se poda tako k svežemu jagodičevju kot k nežnim solatam z oljčnim oljem, omakam za ribe in k pečeni perutnini, uporablja pa se celo pri vlaganju mlade zelenjave. Zaradi specifične arome se zelo dobro poda tudi na tople mesne jedi in k sladicam ter kremam. Na tem mestu naj še poudarimo, da našemu naravnemu balzamičnemu kisu ne dodajamo barvila karamel. Za vse naše naravne kise se trudimo, da so pridelani tehnološko neoporečno, pa vendar brez nepotrebnih dodatkov in posegov.

V mediteranski dieti sicer ne najdemo jabolčnega kisa, ker je Sredozemlje idealen prostor za vinsko trto in posledično vinski kis. Pa vendar je svoje zasluženo mesto med kisi zasedel tudi jabolčni kis, ki je tudi v svetovnem merilu zelo čislan zaradi blagodejnih učinkov na naše zdravje. Jabolčni sok sicer vsebuje manj sladkorja, zato je najmočnejši jabolčni kis 5%, vendar pa to pomanjkljivost (če ji lahko tako rečemo) izvrstno nadomesti z veliko vsebnostjo mineralov (predvsem kalija), antioksidantov, vitaminov in organskih kislin. Odlično se obnese pri kisanju vseh vrst solat in pri pripravi pijač.

Gospodinje pri nas so gotovo najbolj vajene dobrega 4% vinskega kisa, ki ga odlikuje ravno pravšnja kislost, lepa rubin rdeča barva in lepa aroma.

Za vse, ki imajo radi bolj začinjene in kisle solate, je primeren 6% kis. Tega sicer lahko uporabimo tudi za čisto običajno kisanje solat, le manj ga porabimo saj je »TA MOČEN«. Že po izgledu vidimo, da je temnejše intenzivne rubin rdeče barve, aroma pa je še bolj bogata in intenzivna.

Naše najboljše kise ponudimo tudi v darilnih ročkah.